【 #期權短評 – 有反彈,但徹底轉勢】

個市既表現唔係話唔好,但係一升,成交就減少。

熟我既朋友都知,下跌裂口,我睇得好重要。有啲特性,可以幫助我哋揾到一啲容易出現轉向既位置。暫時,先睇恒指28800呢個位。到咗,再睇盤路,睇下仲有無得升。

正如噚日所講,短線會有反彈出現,但要真正轉跌為升,機會唔大。除非有特別原因、政策,吸引資金大舉留入股市。有既話,盤路就會show 出嚟。幾時有機會大升,等訊號到,我會再update大家。

但中長線嚟講,個市跌咗咁多,有好多好股,啲股票都已經跌到好殘。有隻汽車股,出盈喜,股價有得升,呢樣都令我對後市既發展增加咗信心。如果連業績好都升唔起,咁個市就真係徹底無得救。

大市,不宜高追,高追未必夠位走。但跌到低位,開始有啲維穩動作出現,噚日既內銀股都同大家講過。

總結,大升未必得,但穿底既機會減少咗。呢一刻,就睇住啲位做嘢。同早幾日講既一樣,升勢可以好急,見但升勢減弱,就要小心回調。

風險聲明:筆者為證監會持牌人。以上內容並不構成投資建議。投資者於投資前必須充分了解產品風險,自己的財務狀況及投資目標,並諮詢專業顧問。